Необходими документи

 

 • Копие на лична карта + оригинал
 • Копие на шофьорска книжка + оригинал (ако има такава)
 • Копие на диплома за завършено образование + оригинал
 • Снимка за документи - 1бр.
 • Част от таксата за курсът.

 

 

Екипировка

Предлагаме пълна екипировка за нашите курсисти:

 

 • Каска
 • Ръкавици
 • Наколенки
 • Налакътници
 • Нагръдник и гръб

Ако имате налична екипировка може да я използвате за ваше удобство.

 

 • Кормува се през цялата година с изключение на периода когато има сняг и поледици.Нямаме край и начало на сезона.
 • Редовно явяване на курсисти пред ИААА , не е нужно попълване на определен брой за формиране на група

 

 

Дати за започване на Мото курсът:

 

Шофьорски курс - кат.В

07 Януари 2013 г.

21 Януари 2013 г.

04 Февруари 2013 г.

18 Февруари 2013 г.

04 Март 2013 г.

18 Март 2013 г.

01 Април 2013 г.

15 Април 2013 г.

29 Април 2013 г.

13 Май 2013 г.

27 Май 2013 г.

10 Юни 2013 г.

24 Юни 2013 г.

08 Юли 2013 г.

22 Юли 2013 г.

05 Август 2013 г.

19 Август 2013 г.

02 Септември 2013 г.

16 Септември 2013 г.

14 Октомври 2013 г.

28 Октомври 2013 г.

11 Ноември 2013 г.

25 Ноември 2013 г.

09 Ноември 2013 г.

23 Декември 2013 г.

 

 

 

Шофьорски курс за мотоциклет - основните правила и методи в обучението на курсистите.

 

Теоретично обучение - това е курс провеждан за да запознае и научи бъдещият водач, на законите и правилата въжащи на територията на България,в него се засягат,безопасността,техническата култура,и др. - той е задължителен за курсисти които нямат други категории преди това,както и за кандидатите за категория М - Мотопед(скутер до 49 куб.см. и мах.скорост 45 км/ч).


Теоретичен курс - за всички курсисти за кат.А притежаващи други категории - запознава ги с техническата част на мотоциклета(различните възли и агрегати - спирачна система,съединител,скорости,двигател,окачване,ел. оборудване) - по време на крайният изпит инспекторът може по всяко време да провери тези знания на курсистът.


Кормуване - полигон

Това е основата върху която след това трябва да стъпите здраво.

на полигона има 5 елемента които са подбрани така,че да обхванат голяма част от основните техники на управление.С няколко реда ще се опитам да обясня тези упражнения.:


 • 1 Упражнение - Сваляне на мотоциклета от стойка и бутането му без да е запален двигателя в контурите на осморка-8 (това упражнение има за цел да ви научи от коя страна да застанете на мотора,с кой крак да дръпнете стъпенката и как да го бутате , като заобикаляте околните предмети без да ги докосвате.)

butane


  • 2 упражнение - Управление на мотоциклета с бавна скорост и в рамките на осморка ( 8 ) - нужно е равновесие и преценка за скоростта и наклона на тялото в завой.

   Свиква се с бързата промяна на посоката на завиване и заобикаляне на препятствие в ограничено пространство.

poligon osnorka


  • 3 упражнение - Управление на мотоциклета през 4 вратички разминати шах-матно ( слалом през вратички) след което се качва втори човек(спътник) , кара се в очертанията на елемента,обръща се посоката, отново се минава през вратички,но в права посока и се спира на определено място,спътникът слиза. - Създава навикът за преминаване през тесни препятствия,както и возенето на втори човек(което няма нищо общо когато се возите сами).

poligon uprajnenie


  • 4 упражнение - Започва се от стартова линия,ускорява се за около десетина метра със скорост 30 км/ч , след което се преминава през слалом( с 30 км/ч - бърз слалом) след което се обръща посоката и се засилва с 50 км/ч ,следва заобикаляне на препятствие и спиране на стоп линия.( нужно е да се развият определените скорости,и да се включи на 3та (трета) предавка при по - високата скорост. - Създават се навици за плавно променяне на посоката на завой и с висока скорост , заобикаляне на препятствие и работа със спирачките.

slalom


 

  • 5 Упражнение - Скоростна отсечка и екстремно спиране - тръгва се от старт линия , развива се скорост от 50 км/ч и от определено място започва спиране и за 22 метра трябва да се спре е обособено гаражче. - Изгражда се навикът да се борави с двете спирачки и съединителя по време на управление на мотора,както и контролирането му при подобно спиране.

skorostno


БЕЗПЛАТЕН Междинен изпит - Изпит положен пред вътрешна комисия на автошколата , която преценява дали имате уменията да излезете на градско кормуване или е нужна още подготовка на полигон.


Кормуване в градски условия - Представлява кормуване в движението , и то не в малките улички на младост зад блоковете,а по главните булеварди , засягайки важни възлови кръстовища и ситуации(трябва да се пускът пешеходци,да се дава предимство , да се спазва ограничение,да се кара в дясната лента, все неща на които много хора са отвикнали.)


БЕЗПЛАТЕН Вътрешен изпит - изпит полаган непосредствено преди края на курса, с цел да покажете пред автошколата че няма да се изложите на основният изпит.


Краен изпит пред комисия - избира се на случаен принцип изпитващ, в деня на изпита.Групата се събира,той обяснява условията и правилата по които ще се държи изпита,и след проверка на документи се започва същинската част , кормуване на полигона - отново се изпълняват петте упражнения,на които може да се допуснат някои от следните грешки,да се стъпи с крак,да се бутне колче,да не се развие определената скорост,при една от тези грешки се повтаря упражнението където е настъпила грешката.,След което се дава оценка за тази част на изпита,ако е положителна се преминава на градско кормуване - отново с цялата екипировка тръгва моториста ,а след него изпитващият с кола и посредством радио връзка се дават команди на курсиста.След края на тази част се гледат груби грешки , основни грешки ,второстепенни грешки и в зависимост от броят им се дава оценка дали вече си моторист или се подготвяш още и пробваш отново.

Получаване на документ - След взимане на изпита ,курсиста получава документ с който може да отиде и да си подаде документите в КАТ за издаване на книжка за кат .А.( За КАТ са нужни Лична карта,Диплома,Снимка,Медицинско и свидетелството издадено от мото-курса).

 

Възраст за започване на курсовете:

Чл. 16.

Обучението за придобиване на правоспособност за управление на МПС
може да започне най-рано три месеца, а за категория "М" - един месец преди обучаваният
да навърши необходимата възраст съгласно чл. 151, ал. 1 ЗДвП.

Чл. 151 В сила от 2013г.

Минималната възраст на водача за управление на моторно превозно средство е:

1. шестнадесет години - за управление на моторно превозно средство от категория АМ; ( 15 год. и 11 месеца)

2. шестнадесет години - за управление на моторно превозно средство от категория А1; (15 год. и 9 месеца)

3. осемнадесет години - за управление на моторно превозно средство от категория А2;(17 год. и 9 месеца)

4. двадесет и четири години - за управление на моторно превозно средство от категория А, или:

а) двадесет години - ако водачът притежава свидетелство за управление на мотоциклет от категория А2 от не по-малко от две години;

б) двадесет и една години - за управление на триколесни моторни превозни средства с мощност, превишаваща 15 kW; (20 год. и 9 месеца)

5. седемнадесет години - за управление на моторно превозно средство от категория В1; (16 год. и 9 месеца)

6. осемнадесет години - за управление на моторно превозно средство от категории В и ВЕ; (17 год. и 9 месеца)

pazi motorista